Press Release

Tu știi ce fac vârstnicii din vecinătatea ta? Un singur apel telefonic le-ar putea face ziua mai frumoasă

24 April 2020

Circa 200 de persoane în etate vor fi contactate telefonic de către 15 tineri voluntari ai Centrelor de tineret și ai Rețelei Naționale a Consiliilor Locale a Tinerilor din Moldova. Inițiativa a fost lansată cu scopul de a oferi suport emoțional persoanelor cu vârsta peste 65 de ani din 16 localități ale țării, care locuiesc singure.

Tinerii au fost instruiți de către un doctor epidemiolog și un psiholog cu experiență cum să comunice cu persoanele în vârstă la telefon pentru a le informa despre măsurile de protecție împotriva COVID-19 și pentru a le susține emoțional în perioada de izolare socială. 

În acest mod, Fondul ONU pentru Populație, împreună cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale își propun să stimuleze coeziunea socială și dialogul dintre generații în contextul pandemiei COVID-19.

Dorina Pogreban, medic rezident epidemiolog în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a subliniat faptul că persoanele în etate sunt mai vulnerabile și fac față mai greu îmbolnăvirii cu Covid 19 și ne îndeamnă să le încurajăm să evite locurile aglomerate și contactul direct cu alte persoane. Totodată, a explicat tinerilor cum se întâmplă infectarea cu Covid 19, care sunt măsurile de prevenire, dar și cum să poarte corect o mască.

”Ca măsuri de protecție a persoanelor vârstnice recomand să le informăm că locurile aglomerate, cum ar fi poșta sau magazinele reprezintă locuri cu risc de infectare și să le încurajăm să solicite ajutorul vecinilor sau al rudelor, dar să evite contactul direct cu aceștia. Dacă totuși trebuie să iasă din casă, să păstreze distanța de cel puțin un metru, iar la întoarcere acasă să spele bine mâinile cu săpun. Dacă apar manifestări ale bolii să apeleze doctorul de familie sau serviciul de urgență 112”, recomandă doamna doctor.

Zinaida Soroceanu, psiholog, președintă a A.O.”Didactica Aplicată” a explicat tinerilor cum să abordeze persoanele în etate atunci când le contactează telefonic pentru a stabili un dialog cu acestea. ”Trebuie să avem răbdare atunci când comunicăm cu persoanele în vârstă, să le vorbim în același ritm și tonalitate. Când persoana contactată vă povestește ceva, implicați-vă în discuție întrebând detalii: dacă vă spune că croșetează, întrebați ce anume croșetează, dacă spune că se uită pe geam, întrebați ce anume îi place din ce vede. Nu întrebați detalii despre aspecte negative și nu faceți promisiuni pe care nu le veți putea realiza”, ne recomandă doamna psiholog.

Recent, persoanele în vârstă implicate în acest proiect au primit și pachete igienice și alimentare de primă necesitate, dar și materiale informaționale cu privire la măsurile de protecție împotriva la COVID-19. De susținere au beneficiat 300 de persoane cu vârsta peste 65 de ani din 16 localități țintă din raioanele Sângerei, Rezina, Telenești și Șoldănești.

Pentru contact:

Diana Lungu, consultantă comunicare, UNFPA Moldova, Tel.068156661