You are here

 

CINE: Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Camera de Comerț și Industrie

CE: Semnează un Acord de colaborare cu 5 companii din mediul privat: S.A. Orange Moldova, S.C. Panilino SRL, Fidesco SRL, ICS Premier Energy Distribution SA, Asena Textil SRL

CÂND: Joi, 22 aprilie 2021, ora 10.00

UNDE: Online, pe www.privesc.eu; paginile de facebook ale UNFPA Moldova; Camera de Comerț și Industrie; Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

 

INVITAȚI:

Nigina Abaszada, Reprezentantă rezidentă UNFPA în Republica Moldova 

E.S. Stella Avallone, Ambasadoarea Austriei în Republica Moldova

Aliona Crețu, Șefa Serviciului politici demografice, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Sergiu Harea, Președinte Camera de Comerț și Industrie

Diana Donțu, Directoare executivă S. C. ”Panilino” SRL

Elvira Neamțu, directoare HR S.A. Orange Moldova

Jose Luis Gomez Pascual, Manager de țară ICS Premier Energy Distribution SA

Veaceslav Pulber, Director Fidesco SRL

Ludmila Sert, Directoare executivă Asena Textil SRL

 

CONTEXT:

Stereotipurile și normele discriminatorii de gen persistă în Republica Moldova, ceea ce face ca femeile să poarte cea mai mare povară a activităţii de îngrijire neplătite. Aceste norme împiedică participarea activă a femeilor pe piaţa muncii şi în viaţa socială şi descurajează bărbaţii să se implice în îngrijirea copiilor. Deşi Codul muncii al R. Moldova conţine îndrumări clare cu privire la modalităţile flexibile de lucru, aceste decizii rămân la discreţia angajatorului. 

Atât Guvernul, cât și sectorul privat, trebuie să ofere părinților un program de lucru flexibil, concedii medicale și de îngrijire a membrilor de familie bolnavi sau cu dizabilități, programe de sănătate pentru angajați, spații pentru alăptare și camere de odihnă pentru copii la locul de muncă. Toate acestea pentru o comunitate sănătoasă, o creștere economică și un impact demografic pozitiv  - condiții necesare unei dezvoltări durabile a țării noastre.

Din acest considerent, Fondul ONU pentru Populație, în colaborare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și cu sprijinul Agenției Austriece pentru Dezvoltare vor ghida companiile din sectorul privat și decidenții naționali în extinderea politicilor și practicilor prietenoase familiei.

Prin semnarea Acordurilor de colaborare, cele 5 companii își iau angajamentul de a prelua și promova bune practici prietenoase familiei la locul de muncă.

Activitate desfășurată în cadrul proiectului regional ”Mai multe oportunități: Politici familiale sensibile la gen în Balcanii de Vest și Republica Moldova”, implementat de Fondul ONU pentru Populație, cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Camera de Comerț și Industrie.