You are here

Comisia ONU pentru Populație și Dezvoltare va celebra în Aprilie 2019, 25 de ani de la Aprobarea Planului de Acțiuni a Conferinței Internaționale pentru Populație și Dezvoltare (ICPD). În 1994 la Cairo, la Conferința Internațională pentru Populație și Dezvoltare, reprezentanți din 179 țări și guvernele lor, precum și alți parteneri strategici, au adoptat un plan de reper pentru avansarea bunăstării umane prin plasarea drepturilor fiecărei persoane în centrul agendei globale de dezvoltare.

 

Programul de Acțiuni al ICPD a accentuat valoarea investiției în femei și fete și a afirmat principiul sănătății sexuale și drepturilor reproductive pentru toți. Ca parte a acestui process, toate guvernele participă în consultări regionale și globale, care au drept scop să prezinte progresul în realizarea principiilor ICPD după 25 de ani și setarea unor noi angajamente ambițioase ca parte a agendei de dezvoltare 2030.

 

Oficiul Regional al UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală și Comisia ONU pentru Afaceri Economice pentru Europa desfășoară o consultare regională în acest domeniu pe data de 1 și 2 Octombrie 2018. Aceasta se va focusa pe activitățile cheie pentru implementarea și adresarea unui set larg de politici ce vizează 3 domenii principale: (i) dinamica populației și dezvoltarea durabilă; (ii) familiile, sănătatea sexuală și reproductivă pentru toți, pe tot parcursul vieții; și (iii) inegalități, incluziune socială și drepturi.

 

Pentru pregătirea raportului Republicii Moldova și revizuirea progresului țării în implementarea ICPD, va fi organizată o consultare națională cu toții actorii relevanți.

 

Scop

 

Evaluarea progresului Republicii Moldova în cadrul Programului de Acțiuni al ICPD@25 și setarea mesajelor cheie și a pașilor următori pentru consultările regionale și globale în contextul celor 25 ani de la adoptarea Agendei de la Cairo.

 

Obiective

  1. Consultarea reprezentanților naționali cu privire la rezultatele atinse în ultimii cinci ani în implementarea Conferinței Internaționale pentru Populație și Dezvoltare, precum și lecțiile învățate în depășirea provocărilor.
  2. Setarea legăturilor și angajamentelor clare ale agendei ICPD ca parte a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă localizate.
  3. Identificarea priorităților de politici care ar ajuta Guvernul Republicii Moldova în accelerarea progresului agendei ICPD ca parte a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

 

Rezultatele consultărilor naționale și regionale vor fi utilizate pentru evaluarea globală a ICPD și cea de-a 52-a sessiune ONU a Comisiei pentru Populație și Dezvoltare, care se va desfășura în luna aprilie 2019.

 

Participanți

Evenimentul își propune să adune până la 40 de participanți, reprezentanți ai Parlamentului, ministerelor, societății civile, mediului academic și mass-media.

Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie va expedia o invitație către toți participanții, reiterând importanța acestei consultări naționale și rolul instituțiilor participante.

 

Data și durata

Evenimentul se va desfășura în incinta Parlamentui Republicii Moldova, sala 114, în data de 20 Septembrie 2018, având o durată de până la 2 ore.  

DOCUMENTS