You are here

Violența pe bază de gen

Violența împotriva femeilor și fetelor este una dintre cele mai des întâlnite forme de încălcare a drepturilor omului în Republica Moldova. 63% din femeile din Republica Moldova s-au confruntat pe parcursul vieții cu un anumit tip de violență (psihologică, fizică sau sexuală) din partea soțului/partenerului. În același timp, doar 8,4% dintre femeile abuzate au raportat cazul la poliție.

Violența bazată pe gen subminează sănătatea, demnitatea, securitatea și autonomia victimelor. Victimele violenței pot suferi consecințe asupra sănătăţii reproductive și sexuale, inclusiv sarcine nedorite și forțate, avorturi nesigure, infecții cu transmitere sexuală inclusiv HIV și chiar decesul.

UNFPA Moldova contribuie la consolidarea capacităţii naţionale de a integra în sistemul de sănătate – precum și în adăposturile pentru supraviețuitorii violenței – serviciile și drepturile reproductive și sexuale în intervenţiile în materie de sănătate în privința violenței bazate pe gen. Drepturile femeilor sunt protejate prin faptul că s-au făcut instruiri pentru polițiști și personalul medical despre ce măsuri să întreprindă când au de-a face cu cazuri de violență bazată pe gen. UNFPA a acordat sprijin în elaborarea Strategiei naţionale privind egalitatea de gen 2020 și a primei Strategii privind violenţă împotriva femeilor din Republica Moldova. Numărul cazurilor de violenţă împotriva femeilor raportate la poliție a crescut semnificativ în urma intervențiilor UNFPA. UNFPA Moldova promovează dreptul femeilor și fetelor la o viață fără violență și abuz.