You are here

 

CINE: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, Ambasada Japoniei în Republica Moldova, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA).

CE: Lansarea Centrului Național de Referință în Colposcopie - instituție unică în țară, care va oferi servicii de colposcopie de calitate pentru femei și cursuri de formare continuă, inclusiv certificare în colposcopie, pentru specialiști. Colposcopia reprezintă o examinare amănunțită a colului uterin, care se recomandă în cazul în care rezultatele testului Papanicolau sunt anormale. În cadrul evenimentului jurnaliștii vor vizita Centrul de Colposcopie și vor asista la o simulare a serviciilor colposcopice. 

UNDE: Institutul Mamei și Copilului, Burebista, str. 93.

CÂND: Marți, 29 ianuarie, ora 11.00

PARTICIPANȚI:

Boris Gîlca, secretar general de stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

E.S. Masanobu Yoshii, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova

Dereje Wordofa, Secretar General Adjunct ONU și Director Executiv Adjunct (Programe) UNFPA 

Alanna Armitage, Directoare Regională UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală

Valeriu Sava, Coordonator de program Sănătate, Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova

• Reprezentanți ai Universității de Stat din Moldova, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Institutului Oncologic, Agenției Naționale de Sănătate Publică, specialiști în colposcopie.

Despre Centrul de Referință în Colposcopie. În ultimii doi ani, UNFPA și alți parteneri de dezvoltare au susținut dezvoltarea serviciilor de prevenire a cancerului de col uterin în Republica Moldova, inclusiv serviciile de colposcopie. Ca rezultat, în urma unui ordin al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale aprobat în 2017, Centrul de Colposcopie a fost înființat la Institutul Mamei și Copilului.

Centrul a fost dotat cu echipament modern prin intermediul programului Kusanone al Ambasada Japoniei în Republica Moldova, care a oferit un sprijin financiar în valoare de peste 84 000 de dolari.

Totodată, UNFPA, Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova (SDC), Agenția de Cooperare Internațională Pentru Dezvoltare a României (RoAid) și Asociația Internațională de Prevenire a Cancerului de Col uterin (ICCPA) sprijină dezvoltarea serviciilor de colposcopie în Republica Moldova prin furnizarea de expertiză tehnică și instruirea specialiștilor în cadrul Proiectului de prevenire a cancerului de col uterin pentru anii 2017-2020”.